Na co si dát při nakupování pozor

Kapitalismus nám přinesl celou řadu změn. Jednou z nich je konkurenční prostředí, díky kterému se postupem času objevilo na trhu obrovské množství výrobků stejného druhu, ale velmi rozdílné kvality. Je proto být velmi obezřetní a naučit se některá pravidla a doporučení.
dvě konzervy na sobě
Spotřební zboží
Znáte to. Když to nejméně čekáte, ozve se rána, světla v bytě zhasnou a vy zjistíte, že vám pračka „vyhodila“ jistič. Pračku odpojíte ze sítě a zavoláte opraváře, který vám oznámí, že se oprava nevyplatí. A tak navštívíte obchod s elektrospotřebiči, kde se vám personál bude nadmíru věnovat, ale většinou neposkytne informace, které byste potřebovali. Tedy především o kvalitě provedení. Tzv. bílé elektrospotřebiče se dnes většinou porovnávají podle spotřeby elektrické energie, na čemž je založen i prodejní marketing. Přitom je nepodstatné, jestli má pračka energetickou náročnost A+ či A++, protože rozdíl těchto nákladů, je mnohdy minimální. Při nákupu praček, ledniček myček či sporáků je důležité zaměřit se především na materiál, z kterého jsou vyrobeny.
Při nákupu sporáku je potřeba zkontrolovat provedení šuplete na pečící plechy, které je často z velmi tenkého plechu uchyceného plastovými úchyty. To se v blízké budoucnosti projeví korozí či deformací. Korozí trpí i trouba ošetřená pouze tenkou vrstvou nástřiku a je nutné zaměřit se i na vůli roštu. U lednic je doporučená kontrola veškerých plastů, hluku kompresoru či uchycení dvířek. Odborníci doporučují, vzít si s sebou jako poradce kohokoliv, kdo se trochu vyzná v technice. I obyčejný elektrikář poskytne mnohdy cenné rady.
automatická pračka, prádlo
Potraviny
Zatímco u nákupu nekvalitních elektrospotřebičů riskujete „pouze“ to, že přestane fungovat pár měsíců po konci záruční doby, tak nekvalitní potraviny mohou dlouhodobě poškodit zdraví. Je proto nutné se především zaměřit na kontrolu:
·         Data spotřeby či data minimální trvanlivosti
·         Obsah chemických látek
·         Obsah biologických náhražek
Zatímco datum minimální trvanlivosti umožňuje konzumaci potravin i po jeho uplynutí, tak datum spotřeby je skutečně termínem, po kterém se nesmí potravina konzumovat. Mnoho potravin obsahuje chemické konzervanty, které slouží k prodloužení trvanlivosti potravin, a umožňují jejich přepravu na dlouhé vzdálenosti. Lékaři doporučují potraviny synteticky konzervované nekupovat a zaměřit se pouze na ty, kde se místo chemie, používají přírodní konzervanty. Bohužel řada potravin je často šizená různými náhražkami, které sice nejsou zdraví škodlivé, ale rozhodně snižují kvalitu. Dnes se běžně přidává do některých sýrů palmový tuk, do masných výrobků sójová směs, do jogurtů želatina. Proto odborníci doporučují nespěchat a při nákupu potravin vždy číst etiketu s uvedeným složením.